Bij de bakker is altijd iets te beleven

Bekijk het nieuws

De bakker bakt van zonsopkomst tot zonsondergang. Er zijn dus regelmatig nieuwtjes te delen.

Brokken stapelen

Chocolade brokken in allerlei varianten. Maar dan ook nog eens met een plusje. Uiteraard biologisch & fairtrade. Hoog in cacao percentage, beter voor jou, en beter voor de arbeiders in de cacao plantages. Probeer eens de puur met peccan, of de melk met granberries, of de ruby met crispy’s , of de wit met frambozenstukjes.

Pain canelli

Hier zijn wij zo trots op! Als bakker tellen wij graag de laagjes bladerdeeg. En wat zijn deze goed te zien in dit vers gebakken broodje. Tussen de laagjes zit wat kaneelsuiker, en tijdens het bakken karameliseert dit. In het bladerdeeg uiteraard de smakelijk en biologische roomboter uit de Weerribben. Dit samen maakt dit broodje

Making of Hollandsch Volkoren

Het geheim van bakker Ge

Hoe maakt Bakkerij van Vessem nu Hollandsch Volkoren? Het is een brood zonder ‘versnellers’ of andere broodverbetermiddelen. Bakkerij van Vessem gebruikt oude processen, zoals autolyse, bruhstucken, desem, no kneed, rijzen zonder rijskast, Maillard en bakken op steen. Dit zijn allemaal technieken die de smaak van het brood in positieve zin verbeteren. De belangrijkste ingrediënten? Tijd

Frank Vogelzang, directeur bij de Waddenmolen

'Onze' Groningse meelfabriek

Voor het Monnikenbrood en volkorenbrood worden het meel en de bloem ingekocht bij een industriële molen. Maar wel een bijzondere, gelegen vlakbij de Wadden in Groningen: de ‘Waddenmolen’ in het mooie Uithuizermeeden. Frank Vogelzang is de directeur en er werkt natuurlijk ook een molenaar. In dit geval geen vakman, maar een vakvrouw. Joan is verantwoordelijk

Een echte vakvrouw in de waddenmolen

Joan onze molenaar in de waddenmolen

Vakvrouwschap van de bovenste plank, in een fabriek waar per uur 10.000 kg gemalen kan worden. Joan doet dit op de moderne manier, waarbij de tarwekorrel verschillende stadia passeert om optimaal te vermalen. Hierdoor heb je een enorme capaciteit, zonder al te veel verlies van kwaliteit. Daarom is brood nog steeds een betaalbaar en gezond

Hoe grover, hoe gezonder

Volkorenzemelen zijn een onmisbaar onderdeel binnen ons huidige voedingssysteem

Voor de oorlog was volkorenbrood ‘arme luizenbrood’. De rijkeren en welgestelden aten liever wit brood. Hiervoor werd uit het meel de zemel gezeefd. Dan houd je bloem over en hier bak je witbrood van. Ook heel gezond, maar je mist dan wel de gezond- heidsaspecten van de Volkorenzemelen. “Volkorenzemelen zijn een onmisbaar onderdeel binnen ons

Mijn molen is het beste van twee werelden

met Jan Pot

Jan is een molenaar in hart en nieren. Hij is nog de enige molenaar in Nederland met een officieel diploma dat je vroeger in Wageningen kon behalen. En ja, malen is vakmanschap. Als je bij zijn molen ‘de Hoop’ in Kropswolde komt, valt direct op dat de wieken niet compleet zijn. Een wens volgens Jan,

‘De akkervogels, bijen en vlinders helpen mij’

Bernhard Prins, van Landbouwonderneming Prins Gastman VOF, is teler van 100 hectare in Groningen.

Samen met zijn vrouw Hilda en zoon Hero runt hij zijn onderneming in Zuidbroek. Zij zorgen voor een bewerkbare kleiachtige bodem van het land door vruchtwisselingen van bieten, aardappelen en tarwe. En voor bloemranden om de percelen. “Hierdoor helpen de akkervogels, bijen, vlinders en hommels mij. Zij eten de luizen op, dus kan ik op

Het meest  smaakvolle  brood  met Andries Gort 

“Het belangrijkste verschil zit ‘m in het hoofdingrediënt tarwe en het proces, waarbij tijd een tweede kostbaar  ingrediënt is” 

“Tarwe komt voornamelijk uit het oosten van Duitsland of de Oekraïne. Op zich niets mis mee, want daar schijnt de zon en door het landklimaat krijg je hoge opbrengsten. Maar vroeger groeiden in Nederland ook prima bakwaardige tarwerassen. Langzaam zijn deze verdwenen. Onder druk van de hogere opbrengsten, dus lagere prijzen uit het buitenland. Ondanks

Hollandsch Brood

Ons Hollandsch brood wordt gebakken van lokale ingrediënten

Gronings graan gemalen door de Groningse molenaar, met grove zemel. Dit brood is handgemaakt op basis van desem voor een extra gezonde stofwisseling en wordt gebakken op de stenen vloer in onze bakkerij. De bloemenranden rondom onze akkers zorgen voor behoud van onze bijenpopulatie; zo draagt dit brood bij aan een grotere biodiversiteit.  Wij bakken