Kwaliteit boven kwantiteit

Tarweras Acteur

Tsja, de opbrengst van de Acteur tarwe is lager dan de modernere rassen. Maar wij kiezen nu eenmaal voor kwaliteit boven kwantiteit.

Bernhard Prins is samen met zijn gezin teler op zijn land van 100 hectare in Groningen. Hij zorgt voor een bewerkbare kleiachtige bodem van zijn land door vruchtwisselingen van bieten, aardappelen en tarwe. En voor bloemranden om de percelen. “Hierdoor helpen de akkervogels, bijen, vlinders en hommels mij. Zij eten de luizen op, dus kan ik op een natuurlijkere manier telen en is de biodiversiteit hoger.”

Onder andere voor Bakkerij van Vessem teelt Bernard het ras Acteur. Een echte baktarwe, voor de kenners, een E-Weizen. En dit jaar staat de oogst er extra netjes bij, want de zomer is warm en het was droog tijdens de oogst.“Altijd een spannende en drukke tijd”, aldus Bernard. “De laatste dagen voor de oogst is het super belangrijk dat het droog is en dat de zon schijnt. Dat is belangrijk voor de kwaliteit van de eiwitten, zodat bakker Jos hier mooi brood van kan bakken. En ja, de opbrengst van de Acteur tarwe is lager dan de modernere rassen. Maar wij kiezen nu eenmaal voor kwaliteit boven kwantiteit.” Tijdens de oogst is het een drukte van belang op de percelen van de familie Prins. Alles moet binnengehaald worden voordat het weer omslaat. Combines rijden over het land en tractoren met bakwagens rijden af en aan om het graan op te slaan. Bernard slaat het graan op in eigen silo’s.

Het lekkerste en gezondste graan voor Bakkerij van Vessem

“Eigen opslag heeft voordelen”, vindt Bernard. “Er vindt geen menging plaats, ook wel ‘melangeren’ genoemd. Hierdoor kan ik garanderen dat het van pure rassen afkomstig is. En de ‘bewaring’ van granen is optimaal. Ik doe er alles aan om samen met de molenaar het lekkerste en gezondste graan voor Bakkerij van Vessem te oogsten.”

Biodiversiteit is een van de speerpunten van Bakkerij van Vessem

De visie van Bakkerij van Vessem is om zoveel mogelijk grondstoffen te gebruiken die BIJdragen aan de bijenpopulatie. Om deze reden gaat bakker Jos in gesprek met de teler. Hierbij worden afspraken gemaakt over pesticiden, insecticiden en akkerranden. Alles wordt in kaart gebracht middels ‘True Pricing’, een manier om de impacts voor de volgende generaties nu al in kaart te brengen, met als doelstelling dit tot nul te reduceren. Zo gaan wij in de keten samen op weg met iedere boterham, naar een betere wereld.

Reserveer hier uw brood. Dan zorgen wij dat het vers voor u klaarligt.