Hoe grover hoe gezonder

Als er één volkorenspecialist is, dan is het Flip wel!

Flip en Jos kunnen samen uren debatteren over de gezondheidsfuncties van volkorenbrood.

Flip is gepensioneerd bioloog, met als specialisme volkorenvezels. Hij is jaren directeur geweest van het Nederlands Bakkerij Centrum en kent bakker Jos al jaren. Inmiddels heeft Flip het roer totaal omgegooid en is zelfvoorzienend boer. Jos wil graag dat zijn kennis geborgd wordt, want als er één volkorenspecialist is, dan is het Flip wel! Zij kunnen samen uren debatteren over de gezondheidsfuncties van volkorenbrood.Voor de oorlog was volkorenbrood ‘arme luizenbrood’. De rijkeren en welgestelden aten liever wit brood. Hiervoor werd uit het meel de zemel gezeefd. Dan hou je bloem over en hier bak je witbrood van. Ook heel gezond, maar je mist dan wel de gezondheidsaspecten van de volkorenzemel.

“Volkorenzemels zijn een onmisbaar onderdeel binnen ons huidige voedingspatroon”, stelt Flip nogal stellig. En volkorenbrood is dus erg gezond! Het kan helpen om welvaartziektes zoals diabetes type 2, hart- en vaatziektes en kanker te voorkomen. En ze dienen als ‘veegfunctie’ voor je darmen. Je darmwand blijft schoner en de vezels zijn voedingsstoffen, zogenaamde pro-biotica voor je darmflora. Deze pro-biotica en je darmen worden ook wel de hersenen van je lichaam genoemd. Dus alles functioneert gewoon beter.

“Maar er zijn verschillen tussen de zemels, want het liefst in grove vorm. Die zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder heftig reageert. En je dus weer snel trek krijgt na het eten van bijvoorbeeld brood. Let hier maar eens op”, vertelt Flip.
“En let ook op de keuze voor desembrood of lang gerezen brood. Dit brood is vaak wel iets duurder, omdat het meer handwerk is en langer rijst. Uiteindelijk is het nog gezonder, omdat de vezels ook voorgefermenteerd zijn. Hierdoor hoeven onze darmen minder hard te werken. En de bacteriën in een goed desembrood produceren melkzuur, wat een ondersteuning is voor een gezonde darmflora.”

Hollandsch Volkorenbrood is een gezond en smaakvol brood!
“Ik heb Bakkerij van Vessem geholpen om de juiste keuzes te maken voor de herkomst en kwaliteit van het volkorenmeel. Ik ben hierin misschien nogal stellig, maar hiermee wordt een smaakvol en gezond brood gebakken.”

Reserveer hier uw brood. Dan zorgen wij dat het vers voor u klaarligt.