Mijn molen is het beste van twee werelden

met Jan Pot

Jan is een molenaar in hart en nieren. Hij is nog de enige molenaar in Nederland met een officieel diploma dat je vroeger in Wageningen kon behalen. En ja, malen is vakmanschap.

Als je bij zijn molen ‘de Hoop’ in Kropswolde komt, valt direct op dat de wieken niet compleet zijn. Een wens volgens Jan, maar ook een bijkomstigheid. Een moderne ambachtelijke molenaar maalt niet meer op de wind, maar op elektriciteit, opgewekt met windmolens.

En ja, Jan vertelt graag en gepassioneerd wat het verschil is tussen zijn molen en andere windmolens of industriële molens.

“Mijn molen is eigenlijk het beste van twee werelden.”

De molen bevat twee stenen en acht walsen. Hierdoor kan ik optimale kwaliteit uit de graankorrel halen op een ambachtelijke manier. Niet door snel de korrel door de walsen te jagen, maar op een ‘korrelvriendelijke’ manier. Hierdoor worden de eiwitten minder geforceerd en kan de bakker hier een smakelijk brood van bakken.”

Hoe grover, hoe gezonder…

“Ik let hierbij ook op de zemelgrootte, een belangrijk onderdeel, want grove zemelen zijn gezonder. Dat is de invloed van mijn vakmanschap. Niet één dag is hetzelfde. Hoe nat of hoe droog is het graan, hoe lang heeft het afgestaan. Allemaal factoren die invloed hebben en waar ik graag handmatig op bijstuur.”

100% volkoren is meel dat wordt gemalen van de hele korrel.

Inclusief de zemelen en de kiem. Eigenlijk heel logisch, maar soms ook weer niet. De naam volkoren is gelukkig beschermd: als je volkorenbrood eet, mag je ervanuit gaan dat dit ook echt zo is. Als je de zemelen uit het meel zeeft, houd je bloem over. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt voor witbrood of witte bollen. Ook heel gezond, maar dan mis je de gezonde zemeltjes die goed zijn voor je darmen.

“Voor Bakkerij van Vessem malen wij een speciaal volkorenbroodmeel, met mooie grove zemelen.”

Vers van de steen, met een mooie tarwe- smaak. Rechtstreeks naar de bakkerij in Haarlem. Van de lokale granen van boer Bernhard Prins. Hier kan bakker Jos een gezond, aromatisch en smakelijk vol- korenbrood van bakken.

Beter kun je niet hebben!

Vriendenpas