Een echte vakvrouw in de waddenmolen

Joan onze molenaar in de waddenmolen

Vakvrouwschap van de bovenste plank, in een fabriek waar per uur 10.000 kg gemalen kan worden.

Joan doet dit op de moderne manier, waarbij de tarwekorrel verschillende stadia passeert om optimaal te vermalen. Hierdoor heb je een enorme capaciteit, zonder al te veel verlies van kwaliteit. Daarom is brood nog steeds een betaalbaar en gezond voedingsmiddel.

Voor het Monnikenbrood en volkorenbrood worden het meel en de bloem ingekocht bij een industriële molen. Maar wel een bijzondere, gelegen vlakbij de Wadden in Groningen: de ‘Waddenmolen’ in het mooie Uithuizermeeden.

Frank Vogelzang is de directeur en er werkt natuurlijk ook een molenaar. In dit geval geen vakman, maar een vakvrouw. Joan is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het meel en de bloem. Joan en Frank werken nauw samen. De één zorgt voor de inkoop van de tarwe en de ander voor het verwerken tot meel en bloem.

“Bakkerij van Vessem is altijd een bijzondere bakkerij geweest. Zo wordt speciaal voor Bakkerij van Vessem een bepaalde kwaliteit gemalen zonder vreemde toevoegingen”, vertelt Frank.

“Een extra uitdaging, Wij kopen voor Bakkerij van Vessem de beste tarwe uit het oosten van Duitsland. En hierdoor krijgt Bakkerij van Vessem 100% natuurlijke meel en bloem. Want tja, je kent bakker Jos misschien. Hij wil alleen bakken van puur natuurlijke ingrediënten.”

Joan maalt twee keer per week voor Bakkerij van Vessem meel en bloem.

Dit wordt dezelfde dag met silotransport direct en vers naar Haarlem getransporteerd. Hiervan bakt Bakkerij van Vessem onder andere 100% volkorenbrood en Monnikenbrood.