‘De akkervogels, bijen en vlinders helpen mij’

Bernhard Prins, van Landbouwonderneming Prins Gastman VOF, is teler van 100 hectare in Groningen.

Samen met zijn vrouw Hilda en zoon Hero runt hij zijn onderneming in Zuidbroek.

Zij zorgen voor een bewerkbare kleiachtige bodem van het land door vruchtwisselingen van bieten, aardappelen en tarwe. En voor bloemranden om de percelen. “Hierdoor helpen de akkervogels, bijen, vlinders en hommels mij. Zij eten de luizen op, dus kan ik op een natuurlijkere manier telen en is de biodiversiteit hoger.” Aldus Bernhard.

Onder andere voor Bakkerij van Vessem teelt Bernhard het ras Acteur. Een echte baktarwe. Een E-weizen, voor de kenners onder ons.

En dit jaar staat de oogst er extra netjes bij, want de zomer is warm en het was droog tijdens de oogst. “Altijd een spannende en drukke tijd”, aldus Bernhard. “De laatste dagen voor de oogst is het super belangrijk dat het droog is en dat de zon schijnt. Dat is belangrijk voor de kwaliteit van de eiwitten, zodat bakker Jos hier mooi brood van kan bakken. En ja, de opbrengst van de Acteur tarwe is lager dan van de modernere rassen. Maar wij kiezen nu eenmaal voor kwaliteit boven kwantiteit.”

Tijdens de oogst is het een drukte van belang op de percelen van de familie Prins.

Alles moet binnengehaald worden voordat het weer omslaat. Combines rijden over het land en tractoren met bakwagens rijden af en aan om het graan op te slaan. Bernhard slaat het graan op in eigen silo’s.

Het lekkerste en gezondste graan voor Bakkerij van Vessem

“Eigen opslag heeft voordelen”, vindt Bernhard. “Er vindt geen menging plaats, ook wel ‘melangeren’ genoemd. Hierdoor kan ik garanderen dat het van pure rassen afkomstig is. En de ‘bewaring’ van granen is optimaal. Ik doe er alles aan om samen met de molenaar het lekkerste en gezondste graan aan Bakkerij van Vessem te leveren.”

Biodiversiteit is een van de speerpunten van Bakkerij van Vessem

De visie van Bakkerij van Vessem is om zoveel mogelijk grondstoffen te gebruiken die BIJdragen aan de bijenpopulatie. Om deze reden gaat bakker Jos in gesprek met de teler. Hierbij worden afspraken gemaakt over pesticiden, insecticiden en akkerranden. Alles wordt in kaart gebracht middels ‘True Pricing’, een manier om de impacts voor de volgende generaties nu al in kaart te brengen, met als doelstelling dit tot nul te reduceren. Zo gaan wij in de keten, met iedere boterham, samen op weg naar een betere wereld.

Vriendenpas